Ibu sihat disahkan Knser tahap4, anak sayu dengar rayuan tk mahu teruskan kem0terapi “Kalini Ibu kaIah”

Wanita ini mengenai ibunya yang baru didiagnos menghldap kanser usus tahap 4, Jun lalu. Video yang dimuat naik di aplikasi TikTok iaitu rakaman suara (voice note) si ibu yang meluahkan rasa sakit dan merayu untuk tidak mahu meneruskan sesi rawatan kemoterapi. Puan Saedah, 73, jatuh saklt sebelum didiagnos menghldap kanser usus, 29 Jun lalu ketika warga emas itu mahu menunaikan solat Subuh. “Ibu saya sebelum ini sangat aktif, nak tengok dia demam pun susah.

Masa kena C0vld-l9 pun sihat. “Sejarah kesihatan pun okay, tak ada kencing manis dan darah tinggi terkawal. Awal pagi 29 Jun lalu, ibu terasa sakit perut. “Dia kata macam nak buang air besar dan sakit berlarutan sampai tengah hari. Jadi adik hantarkan ibu ke klinik. Doktor kata kemungkinan gastrik. Kalau sakit tak berkurang bawa ke hospital. Ibu Aliza tidak sedarkan diri selama enam hari ketika dirawat di institut rawatan rapi.

“Malam hari yang sama, ibu berulang ke tandas dan walau dah makan ubat klinik, sakitnya tak berkurang. Anak saya kata tak boleh tunggu esok, jadi malam itu juga kami terus ke Hospital Sultan Ibrahim (HSI),” ujar wanita berusia 52 tahun ini. Menurut Aliza, ibunya kemudian dimaklumkan perlu menjalani pembedahan untuk mengetahui punca sebenar memandangkan hasil imbasan (CT Scan) tidak dapat mengenal pasti penyakit yang dideritainya.

Perkhabaran yang disampaikan oleh doktor sejurus selepas pembedahan berjaya dilakukan pada keesokan harinya, benar-benar membuatkan Aliza dan tiga lagi adik beradiknya terkejut. “Doktor maklumkan kanser dah pecah dalam perut, kuman merebak. Dah stage 4. Mujur kami cepat bawa hospital. Kalau lambat, doktor kata kami perlu bersedia dengan apa jua kemungkinan kerana ibu kritikal selepas pennbedahan,” ujar anak kedua daripada empat adik beradik ini.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sebelum start kemoterapi, doktor dah terangkan implikasi dan bagi ubat. Kali pertama ibu kemoterapi pada 8 September. tak tahan dan merayu-rayu nak berhenti. Saya yang jaga ibu sekarang. “Orang lain yang dengar pun sedih, apatah lagi kami sebagai anak. “Puas kami pujuk… saya siap tunjukkan lagi komen-komen netizen yang beri kata semangat padanya. Aliza dan adik akan mencari ikhtiar lain demi memastikan ibu mereka kembali sembuh. Sumber Mstar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.