“Tk tahan dah..” Pnyanyi Trsoh0r Siti Nurhaliza Terpksa lakukan xray. Ini keadan terkini

Panyanyi tersohor Datuk Sri Siti Nurhaliza, 42, mendedahkan bahawa dia kini berdepan masaIah Bronkitis (sesak dada). Menerusi perkongsian di Instagram Stories, Siti akur apabila dia terpaksa melakukan ujian imbasan X-ray disebabkan masalah batuk yang kerap dihadapinya sejak beberapa hari lalu. “Baik X-ray ya, tak tahan dah batuk-batuk tengah malam,” tulisnya ringkas. Hasil ujian imbasan X-ray tersebut.

Pelantun lagu Purnama Merindu itu memaklumkan dia disahkan mengalami masaIah Bronkltis. Jelas Siti, masalah tersebut terjadi akibat kesan daripada jang kltan C0vldl9 yang dialaminya pada Ogos lalu. Susulan daripada itu, Siti turut memaklumkan dia terpaksa menggunakan bantuan inhaler selain dibekalkan beberapa jenis ubatan untuk dimakan oleh pihak doktor. Sekadar info, Bronkitis merupakan keradangan pada salur udara besar yang mengalirkan udara dari trakea ke bahagian distal parenkima paru-paru.

Bronkitis terdapat dalam dua kategori iaitu akut and kr0nlk. Bronkitis akut dicirikan dengan timbulnya batuk dengan atau tanpa penghasilan kahak. Bronkitis akut sering berlaku dalam penyaklt yang akut seperti seIesema atau infIuenza. Susulan ini, Penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza mengakui dia mengalami simptom long covid selepas dijangkiti wabak tersebut sebaik pulang bercuti dari London, United Kingdom.

Menurut Siti atau nama sebenarnya, Siti Nurhaliza Tarudin, 43, dia kerap mengalami batuk-batuk namun bersyukur ia tidak mengganggu dalam setiap persembahan pentas yang dilakukannnya. Ia termasuk pada showcase Queen Of The Night With Datuk Seri Siti Nurhaliza yang berlangsung pada malam Sabtu lalu. “Ia terjejas daripada segi saya batuk-batuk tapi saya cubalah buat macam-macam… (untuk atasi batuk).

Ini antara simptom post-c0vd yang paling ramai orang lalui. “Macam Aafiyah dia masih lagi batuk-batuk tapi Alhamdulillah kami tidak mengalami simptom teruk. “Says pun dah berjumpa doktor tapi is tidak menjejaskan nyanyian saya, itulah saya cakap bila nak nyanyi pandai pula dia ya, bila dah habis (nyanyi) terus batuk,” katanya kepada MH. Sumber Gempak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.